XBOX Series X


Jag har inte använt min Xbox One så mycket nyligen, eftersom det bara känns föråldrat. 
Som någon som spelar främst på PC räcker de lägre bildhastigheterna och ingångsfördröjningen på nuvarande generationens konsoler för att jag inte ska spela många spel på en Xbox One eller PS4. Det var tills jag började spela spel på Xbox Series X för tre veckor sedan.

Microsofts nästa generations Xbox kommer det närmaste jag någonsin har sett att återskapa den överlägsna PC-upplevelsen att spela spel, tack vare SSD-lagring, en mycket kraftfullare CPU, 120Hz-stöd och imponerande bakåtkompatibilitetsfunktioner som förbättrar befintliga spel. Detta är allt i en $ 499-låda som är tystare och mycket lättare att använda och underhålla än $ 3 000 spel-PC jag byggde för några veckor sedan.

Det finns en anledning till att Xbox Series X ser ut som en dator - det beror på att det ofta känns som en.

Jag har använt en förhandsgranskningsversion av Xbox Series X, så den har inte den slutliga programvaran, spelvalet eller upplevelsen du hittar med en detaljhandelsenhet. Men det är för det mesta där. Även om detta kan läsa som en recension, gör vi inte Xbox Series X ännu eller granskar det helt förrän det är närmare lanseringen nästa månad. Jag har dock spenderat tre veckor på att spela olika spel på Xbox Series X, och det är mer än tillräckligt med tid för att ge dig en uppdelning av den här nya konsolen.

KYLT OCH TYST HARDWARE

Låt oss börja med hårdvaran. Microsoft har pressat alla komponenter i Xbox Series X till en boxy, rektangulär, tornliknande låda. Det ser ut som en miniatyr-dator men med en anspråkslös design som ser mycket bättre ut lodrätt än den ligger horisontellt (precis som de flesta datorer). Basen på Xbox Series X är inte avtagbar, och (till skillnad från PS5) är konsolen inte utformad för att öppnas. När det placeras horisontellt är det rättvist att säga att Xbox Series X ser ut som om den föll med basen permanent fäst. Jag är inte ett fan av designen, men jag bryr mig inte heller om den. Det är en svart låda som du håller fast under din TV och glömmer bort, så länge du kan montera den under din TV.

Det finns två USB-portar på baksidan vid sidan av en Ethernet-port, en expansionsplats för lagring och HDMI 2.1-utgång. På framsidan finns en enda USB-port och 4K Blu-ray-enhet. Microsoft har också lagt till upphöjda punktskriftstöt bredvid portarna på Xbox Series X - en fin touch för tillgänglighet. Jag skulle ha velat ha sett USB-C här eller till och med det smarta HDMI-pass-through-systemet från Xbox One-dagarna, men det är inte heller någon större utelämning. Tyvärr stöder inte Xbox Series X Wi-Fi 6, vilket skulle ha varit bra framtidssäker för många.

Huvudproblemet för konsolhårdvara är kylning. Microsoft har placerat Xbox Series X-avgasfläkten överst, flankerad av en grön beläggning i plastskyddet som gör att det ser ut som om det finns en LED-topp. Jag har aldrig hört detta fan en gång, vilket är förvånande eftersom min Xbox One X kan bli ganska hög i vissa spel. Ändå har serien X varit tyst under hela de tre veckorna jag har använt den. Jag har inte heller märkt någon betydande värme från toppen av serien X, och det har inte heller varit för varmt att röra vid. Det är mycket lika värme som vad jag upplever utmattande på baksidan av min Xbox One X eller min jätte-spel-PC.

Jag har ingen omedelbar oro för fläktar, värme eller damm som samlas in i serien X, men det är också svårt att bedöma detta helt efter bara tre veckor. Jag har inte klämt in den här konsolen inuti en TV-enhet utan istället låt den sitta ovanpå ett stativ där luft kan flöda fritt. Jag tror att de flesta kommer att behöva tänka på positionering och luftflöde med dessa nästa generations konsoler, precis som spel-PC-ägare gör.

Den enda andra hårdvaran som är ny med Xbox Series X är styrenheten och lagringsexpansionskorten. (Mer om dessa i nästa avsnitt.) Den uppdaterade styrenheten liknar Xbox One-versionen, med en uppdaterad D-pad, texturerade grepp och tillägget av en ny delningsknapp och en USB-C-port. Med delningsknappen kan du snabbt dela klipp eller skärmdumpar med vänner, ungefär som på en PS4, medan du måste köpa ett uppladdningsbart uppspelnings- och laddningssats separat (24,99 USD) om du verkligen vill dra nytta av USB-C - styrenheten körs på AA-batterier som standard.

FÖRVARING OCH LADDNINGSTIDER

Lasttider är en av de mest imponerande nya aspekterna av Xbox Series X. Även om du kunde uppgradera den snurrande hårddisken inuti Xbox One X till en SSD-variant om du verkligen ville, har Xbox Series X en kraftigt förbättrad CPU som fungerar i tandem med SSD för att hjälpa spel att laddas mycket snabbare än nuvarande generationens konsoler.

Jag har lagt märke till förbättringar av laddningstiden direkt med Xbox Series X i praktiskt taget varje spel jag har testat. Vissa är dramatiskt snabbare när det gäller sparade minuter och väntar på att ett spel eller en nivå i ett spel ska laddas. Om du aldrig har använt en speldator med en snabb SSD inuti kommer laddningstiderna på Xbox Series X att imponera.

XBOX-SERIEN X LADDNINGSTIDAR

SpelXbox Series XXbox One X
CoD: Warzone16 sekunder21 sekunder
Red Dead Redemption 252 sekunder1 minut, 35 sekunder
De yttre världarna6 sekunder27 sekunder
Ondt inom 233 sekunder43 sekunder
Sea of ​​Thieves20 sekunder1 min, 21 sekunder
Warframe25 sekunder1 min, 31 sekunder
AC: Odyssey30 sekunder1 min, 7 sekunder
Ingen mans himmel1 min, 27 sekunder2 minuter, 13 sekunder
Destiny 243 sekunder1 min, 52 sekunder

I själva verket är jag fortfarande imponerad av serie X-laddningstiderna trots att jag är van vid PC-SSD. Jag täckte ett gäng av dem under vår första förhandsvisning efter en vecka med Series X, med spel som Sea of ​​Thieves och Destiny 2 laddade på mindre än hälften av den tid de gör på Xbox One X. Med tanke på hur lång tid det tar för Steam att göra sitt verifieringsprocess på Destiny 2 över på PC kan jag faktiskt ladda titeln snabbare på min Xbox Series X än på min spel-PC med en 2TB Samsung Evo Pro 970 NVMe-enhet inuti den.

Medan Xbox Series X är utrustad med 1 TB lagringsutrymme kan du bara använda 802 GB av den. Det är faktiskt mer än det 780 GB användbara utrymmet på Xbox One X, även om Microsoft reserverar utrymme för operativsystemet och den nya Quick Resume-funktionen som låter dig byta mellan spel på cirka 10 sekunder eller mindre.


Microsoft använder också en egen lagringsutvidgningsplats på Xbox Series X, och hittills har endast Seagate bekräftats som en partner för  $ 219,99 1 TB-kort  som kommer att fästas på baksidan av konsolen. Det användbara utrymmet på dessa kort är 920 GB, eftersom det återigen är reserverat för Quick Resume.

Spel som har uppdaterats specifikt för Xbox Series X använder Microsofts nya Velocity Architecture för att få mest prestanda ur systemets SSD, så att du inte kan köra dem från USB-lagring. De allra flesta bakåtkompatibla spel använder dock inte Velocity Architecture, vilket betyder att de kan spelas direkt från en USB-enhet - om de inte får en serie X-uppdatering i framtiden.


Det betyder att vi bara ser förbättringar av laddningstiden tack vare SSD och CPU ensam, inte de nya API: erna som Microsoft har implementerat som borde förbättra laddningstiderna ytterligare. Det betyder också att om några av dina äldre spel inte uppdateras för Velocity Architecture, kan du bara köra dem fritt från USB-lagring. Du kommer att se många förbättringar av laddningstiden på detta sätt - förutsatt att du använder snabba USB-SSD-lagringsenheter - och vissa kan till och med komma mycket nära de tider du ser med den interna enheten.

SMIDARE SPEL OCH 120 Hz

Dessa laddningstider och CPU-förbättringar, tillsammans med en stor bump till 12 teraflops av GPU-prestanda, bidrar alla till en upplevelse i befintliga spel som känns mycket mjukare. Det kan betyda ett hopp från 30fps till 60fps i spel som Fallout 4, eller menyer och planetens laddningstider i Destiny 2 som plötsligt är i nivå med PC. Jag har gått igenom hur Destiny 2 förbättras mer detaljerat i videon nedan.

Dessa förbättringar innebär också att de flesta titlar med dålig prestanda på en Xbox One bör nå stabila 30 bilder per sekund. Många bildhastighetsfall som jag har sett i spel på Xbox One X har helt enkelt försvunnit med Xbox Series X, tack vare hårdvaruhöjningen. Jag har märkt att Apex Legends, Warframe och Destiny 2 alla doppar mindre på krävande punkter.

Den kanske mest imponerande delen av allt detta bakåtkompatibilitetsstöd är Xbox 360-versionen av Grand Theft Auto IV. Det går super smidigt på Xbox Series X låst vid 60fps, medan Xbox One X ofta kämpade för att upprätthålla den 60fps-prestandan. Grand Theft Auto IV drar också nytta av den automatiska HDR-funktionen som Microsoft levererar med Xbox Series X, som fungerar på de flesta spel för att få dem att se ännu bättre ut.

Jag har inte kunnat testa varje spel jag ville under den här förhandsgranskningsperioden, eftersom Microsoft har låst upp fler och fler titlar varje vecka. Grand Theft Auto V och Forza Horizon 4 är två av de många som jag ville prova som helt enkelt inte körs på förhandsgranskningsenheter ännu.


De mest spännande spelen jag hittills har testat på Xbox Series X är Dirt 5 och Gears 5 - inte för att de nödvändigtvis är tekniska utställningar för konsolen, utan för att båda erbjuder ett nytt 120Hz-alternativ.

Det var här Xbox Series X verkligen började kännas ännu mer PC-liknande för mig. Jag spelar vid 165Hz med bildhastigheter som överstiger 200 fps i spel som Destiny 2, Valorant, Call of Duty: Warzone och CS: GO på min speldator. Jag gör detta mycket av tiden genom att släppa en hel del av kvalitetsinställningarna lägre eftersom jag personligen uppskattar bildhastigheter över visuell kvalitet. Att köra runt mot multiplayer-läget i Gears 5 i 120Hz kändes som om jag spelade på min dator. Med bildhastigheter som träffar 120 bilder per sekund minskas ingångsfördröjningen och upplevelsen blev plötsligt så mycket mjukare än vad jag någonsin har upplevt på en Xbox One X.


Samma känsla av PC-liknande jämnhet spelar ut i Dirt 5 med 120Hz-läge aktiverat. Visst, spelet sjunker till rendering vid 1440p och en del av den visuella kvaliteten sänks för att uppnå 120 fps, men när jag glider runt hörnen och ingångsfördröjningen minskar är det mycket bättre än lite lera och snör rendering bara lite bättre på min 4K-TV till punkten skulle jag nog inte märka skillnaden.

Det är den känslan som är väldigt viktig med den här nya Xbox, och jag kan inte betona det nog. Spel känns bättre. Oavsett om det beror på laddningstider, bättre bildhastigheter eller helt enkelt CPU, SSD och bättre GPU som gör att saker som menyer eller karaktärsförändringar i spel känns omedelbart, har mycket av trögheten tagits bort utan att utvecklare behöver röra vid spel.


Medan både Microsoft och Sony är besatta av 4K för Xbox One X och PS4 Pro, är det uppmuntrande att se att bildhastigheter verkar vara i fokus på Xbox Series X. Jag är säker på att vi kommer att se några vackra nästa generations Xbox-spel så småningom, men att ha spel träffar dessa höga bildhastigheter är viktigare för mig personligen.

Jag uppmuntras också att se att ett val växer fram i Xbox-spel. Det är något vi har sett i nuvarande spel, med videoalternativ som FOV-skjutreglage som du vanligtvis bara hittar på datorer. Dirt 5 och Gears 5 är bra exempel på detta val, så att du kan aktivera ett 120Hz-läge för högre bildhastigheter och jämnare spel eller fokusera på ett 4K-mål med bildkvalitet prioriterad.

Yakuza: Like a Dragon erbjuder också tre lägen på Xbox Series X: normal, hög upplösning och hög bildhastighet. Normal håller sig oftast till 60 bilder per sekund med enstaka nedgångar, medan hög upplösning växlar över till 4K som körs med 30 bilder per sekund, och hög bildfrekvens prioriterar ett 60 bilder per sekund vid 1080p upplösning.

Jag hoppas att vi ser dessa val på många optimerade Xbox Series X-titlar i framtiden.

DASHBOARD OCH SNABBT RESUMÉ

Medan hårdvaran och spelupplevelsen har förändrats på Xbox Series X har instrumentbrädan inte gjort det. Microsoft behåller samma Xbox One-instrumentpanel som finns idag, med vissa förändringar som företaget har arbetat med de senaste månaderna.

Det känns som att Microsoft har justerat Xbox One-instrumentpanelen sedan den katastrofala lanseringen av konsolen 2013, och det går inte ett år utan en översyn. Jag tror att den definitivt är i mycket bättre form idag, men jag tycker fortfarande att guiden ibland är förvirrande att använda.


De flesta av de stora problemen jag hade med Xbox One-instrumentpanelen har dock försvunnit. Problemen med hastighet och tillförlitlighet har försvunnit, och som spel känns instrumentbrädan bara lite mer lyhörd på Xbox Series X. Ett nytt butiksgränssnitt, även tillgängligt på Xbox One, har definitivt hjälpt. Det är uppenbart att Microsoft har tagit feedback och gjort några meningsfulla förändringar under de senaste månaderna, men jag skulle ändå bara vilja kunna fästa mina favoritappar och spel högst upp i hemgränssnittet istället för att se nyligen använda som roterar ofta. Microsoft kan fortfarande göra med att erbjuda fler anpassningsalternativ här och förenkla gränssnittet ytterligare.

Du får fördelarna med en instrumentpanel som känns omedelbart bekant om du kommer från en Xbox One, men utan det roliga och fanfare som ett nytt gränssnitt innebär. Tack vare de snabbare komponenterna i Xbox Series X kan du nu starta från kallt (inte standby) på cirka 20 sekunder. Det kan vara tillräckligt för vissa att stänga av det direkta standby-alternativet till förmån för energibesparingar och vår planets hälsa. Boot-animationen har inte längre ett medföljande ljud så högt att det känns som att ditt hus faller ner.

Quick Resume är det största nya tillskottet till Xbox Series X-instrumentpanelen över Xbox One. Det är en funktion som låter dig växla mellan spel på cirka 10 sekunder eller mindre. Tidpunkten varierar beroende på spel, liksom antalet spel du kan växla mellan och snabbt återuppta. Jag har kunnat byta regelbundet mellan fem spel fritt, men antalet varierar beroende på titlar.

De allra flesta spel jag har testat fungerar med Quick Resume, men det finns några, som Sea of ​​Thieves, som inte gör det. Det verkar vara främst stora övervägande onlinespel som inte fungerar, men det är en funktion som du mest använder för enspelars kampanjspel. Det fungerar till och med efter omstart eller uppdateringar, och det är fantastiskt att bara stänga av en konsol och inte behöva oroa sig för att spara poäng.


Quick Resume råkar också vara den buggiest delen av Xbox Series X förhandsgranskningsenhet. Jag har regelbundet fått spel att frysa, krascha eller till och med göra att konsolen inte svarar i åtminstone några sekunder åt gången. Microsoft är medveten om problemen, och detta är en förhandsgranskningsenhet, så förhoppningsvis kommer dessa problem att strykas ut innan detaljhandelsversionen är tillgänglig nästa månad.

Den sista delen av instrumentpanelen jag vill beröra är att dela klipp och skärmdumpar. Microsoft gjorde en stor sak om en ny delningsknapp på Xbox Series X-kontrollenheten, men det är helt besviket av instrumentpanelen på denna förhandsgranskningsenhet. Det tar fortfarande alldeles för lång tid innan klipp och skärmdumpar laddas upp till Microsofts Xbox Live-tjänst för att du ska kunna dela dem.

Det här är ett problem som finns på Xbox One, och jag har fått vänta minuter på att klipp ska finnas tillgängliga trots att jag har en snabb uppladdning på 1 Gbps hemma. På min spel-PC kan jag direkt streama klipp eller min skärm till vänner på Discord, och Xbox-processen känns bara gammal och långsam i jämförelse.

EN PC-SOM KONSOLL

I den här förhandsgranskningen har jag pratat mycket om hur Xbox Series X känns som en dator. Jag tror att det har varit en del av Microsofts avsikt med den här generationen, och du kan känna det i hela serien X. Om du uppgraderade från en GTX 1060-speldator till en RTX 3080-dator just nu, skulle du få samma Windows 10 du känner till och tillgång till samma spel som du har spelat i flera år. Allt skulle bara kännas snabbare och se bättre ut, och du skulle vara redo för de senaste och bästa spelen.

Det är precis vad du får med Xbox Series X. Det känns inte bara som att du uppgraderar din PC om du går från en Xbox One till en Xbox Series X, men det känns och ser ut som det. (Hej PC-torndesign.) Du tar allt du redan äger, och till och med befintliga hårdvarutillbehör, och tar med dig dem, precis som du gör på en dator.

Det är ett annat tillvägagångssätt för Sony med PS5 och dess dedikerade exklusiva nästa generations spel, nytt instrumentpanelgränssnitt och ny kontroller. Microsoft har fokuserat på grunderna som verkligen betyder: höga bildhastigheter, en tyst och cool konsol, snabbare laddningstider, tillbehörsstöd och bakåtkompatibilitet. Under mina tre veckors användning av en Xbox Series X är det rättvist att säga att den har levererat på dessa grunder.

Men det bästa med Xbox Series X är att det inte är en dator. Jag behöver inte oroa mig för att drivrutiner, stora spelstartare eller Windows-uppdateringar förstör hur min dator fungerar. Du slår på Xbox och du spelar spel. Om utvecklare anammar de val och prestandealternativ som jag har upplevt i Series X, skulle jag verkligen vara frestad att spela mycket mer på en Xbox med korsspel, korsspara och tangentbord och musstöd blir allt mer framträdande på Xbox .

Det finns en stor fråga som återstår för mig med Xbox Series X: när kommer Microsofts 23 förstapartsstudior att leverera nästa generations spel för att verkligen visa vad den här konsolen kan? Kraftfull hårdvara och en elegant användarupplevelse är bara en del av mixen. Microsoft kommer att behöva spelen för att verkligen få Series X att kännas som något helt nytt.

Belum ada Komentar untuk "XBOX Series X"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel